Workshop

Workshop "Spiegeling in het water" zaterdag 10 februari


lees verder>>

 

In de tweede week van januari start Galyna Aguf een nieuwe serie teken- en schilderessen in
wijkcentrum De Steiger. In september begon zij op deze lokatie met haar eerste cursussen. Galyna ging met 65 cursisten , verdeeld over acht groepen, van start. In haar lessen portrettekenen en aquarelleren brengt zij haar 'studenten' allereerst de basisprincipes bij. Een klassieke basis vindt Galyna heel belangrijk. De uit Oekraïne afkomsige kunstdocente leert haar cursisten te kijken met de ogen van een kunstenaar. 'Bij een keukenrol denken we aan zacht wit papier, dat goed absorbeert. Maar we moeten de vorm ervan gaan zien: een cilinder waar een schaduw over valt'.
Galyna leerde tijdens haar eigen opleiding schilderen met met aquarelverf. 'Acrylverf bestond toen
nog niet'. Nog altijd vindt ze aquarel een goede leertechniek. 'Het is een sprookje dat je aquarel niet kunt corrigeren. Je kunt het laag op laag aanbrengen, dun, dik, een dike laag verdunnen. Eigenlijk kun je het bijna net zo toepassen als olie- of acrylverf. Het voordeel is dat het snel droogt en dat je maar een klein doosje nodig hebt. En als je kan schilderen met aquarel, dan kan je het met alles'.
Galyna geeft in haar lessen uitleg over vormen, kleuren, toonwaarden,contrast, schaduwen,
dieptewerking... Regelmatig neemt ze de penseel ter hand en laat haar cursisten zien hoe zij zelf te werk gaat. 'In het begin moest ik even wennen. Die basisoefeningen vond ik een beetje saai, maar ik realiseer me dat je daardoor de techniek goed leert. Later kun je loslaten en je eigen manier erin leggen'. Aan het woord is Renate Konings (51), die in januari aan haar tweede serie lessen begint. 'Ik vind dat Galyna goede tips geeft. Als ik een tekening heb gemaakt vind ik die vaak zelf al heel mooi. Als ik dan op les kom, doet Galyna een paar streken of zegt wat ik anders kan doen. Direct wordt het dan veel levendiger of veel echter. Ik leer er heel veel van'. Door de lessen is Renate geïnspireerd geraakt om thuis met de geleerde technieken te experimenteren. En het blijkt aanstekelijk te werken. 'Pas zaten mijn zoon, dochter, schoonzoon en ik allemaal aan tafel te tekenen'.
Ook cursist Wim Richie is positief over de lessen die hij tot nu toe gevolgd heeft. 'Galyna is kritisch. Ze legt uit wat goed is en wat verbeterd kan worden.Een bepaalde strengheid heeft ze wel, daar moet je wel tegen kunnen'. Ook Wim komt in januari terug als cursist. 'Ik vind het leuk om verder te gaan, het is mij goed bevallen', zegt hij.